Saker man vill se 2016 – Defensiven

Hammarby inleder sin andra säsong efter återkomsten till Allsvenskan. Den elfte plats vi hamnade på förra året var kanske något i underkant, men kraven efter fem år i Superettan var inte skyhöga.

Säsongen som helhet stod nog ut som mer positiv än negativ, främst eftersom vi lyckades relativt väl i derbyna och vann årets derbyliga.

2012-04-23, Fotboll, Superettan, Söderstadion, Hammarby - Brommapojkarna (3-1); Publik, Flagga. ©Andreas L Eriksson
2012-04-23, Fotboll, Superettan, Söderstadion, Hammarby – Brommapojkarna (3-1);
Publik, Flagga.
©Andreas L Eriksson

Segrarna mot dif respektive aik i våra hemmaderbyn är redan klassiska på sina egna sätt, och elimineringen av solnaiterna i cupen förra våren var magisk.

Men nu stundar en ny säsong, först Svenska Cupen som inleds 21:a februari med matcher mot Syrianska, Ljungskile och dif. Vi avslutar mot dif (hemma fast borta), och att slå ut hyresgästerna måste ses som ett stort mål.

Sedan börjar Allsvenskan – vi inleder hemma mot Östersund. Jag tror vi tar hem premiären eftersom den är just det, men annars tror jag Östersund kommer överraska många lag. Vi har ju upplevt dom ’first hand’ i Superettan och dessutom nyligen i träningsmatch i Salou där vi förlorade med 2-0. Östersund har ett piggt lag med många tekniska spelare och de spelar inte traditionellt svenskt. Svenska lag har problem med lag som inte spelar som svenska lag.

Återerövringen av bollen högt upp i banan har varit en av Nannes mantran sedan han kom till klubben, och det är helt rätt väg för att utveckla vår fotboll. Tidiga bollvinster tröttar ut motståndaren och ger oss möjlighet att kontra både kort och långt.
Men skandinaviska spelare har lärt sig det klassiska presspelet, där en jagar och den andra går in som back-up. Personligen skulle jag hellre se att vi formerar oss i defensiva trianglar eller fyrkanter och omringar motståndarnas bollhållare. Då är det lättare att sätta press och med så många omkring motståndaren är det lätt för dom att göra ett misstag och helt enkelt passa bollen till en av våra spelare.

Det är lätt att titta på ett lag som exempelvis Napoli (inga jämförelser i övrigt) och hur dom jobbar i det defensiva spelet.

Vi har en bra defensiv uppställning med en målvakt och ytterback som kommer spela i EM i sommar för Island. Sätra, Magyar och Aidoo är alla bra, men just nu är Sätra och Aidoo startspelare i min värld. Sätra känns oerhört stabil och Aidoos individuella snabbhet och brytningsmod vägs upp på ett snyggt sätt av Sätras konsekventa försvarsspel. Vi är möjligtvis något sårbara för kontringar eftersom snabbheten (Aidoo undantaget) inte är den bästa. Om Aidoo blir överspelad är det lätt att se oss få jobba hårt.

Ytterbackarna finns det vissa frågetecken kring – Birkir är självskriven och brukar oftast vara tongivande på sin högerkant. Vänsterkanten känns något mindre stabil, där Batan som spelade konstant i Superettan helt enkelt inte har kunnat leverera på Allsvensk nivå. Där har istället Mats Solheim klivit in och gjort det bra, men han är ingen naturlig vänsterfot och det skapar något av en obalans i det defensiva bollhållandet. Jag skulle gärna se en förstärkning på vänsterbacken i sommar, om ingen kommer nu innan säsongen börjar.

Charlie

Gått på Söderstadion sedan 1990. Löjligt statistikintresserad. http://twitter.com/bajenstatistik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.