Derbydags!

På söndag är det dags för derby i Svenska Cupen mot djurgården. För andra gången genom tiderna!

2008-05-07, Fotboll, Allsvenskan, Råsunda, Djurgården - Hammarby (0-2); Fans, Publik, Flagga. ©Andreas L Eriksson
2008-05-07, Fotboll, Allsvenskan, Råsunda, Djurgården – Hammarby (0-2);
Fans, Publik, Flagga.
©Andreas L Eriksson

Djurgården är den klubb som Hammarby har mött flest gånger genom tiderna. Tvåa på den listan är aik solna tätt följt av IFK Norrköping.

Men medan vi har mött aik solna 8 gånger genom tiderna i Svenska Cupen, är matchen på söndag bara den andra genom tiderna där vi möter Djurgården i samma tävling! Med andra ord är det ett historiskt möte.

Den enda gången vi mött djurgården tidigare i Svenska Cupen var 1977, i den fjärde omgången. Hammarby gick in i tävlingen i den 3:e omgången, då vi slog ut Helsingborgs IF med 2-0 genom mål av Alf Jönsson och Mr Hammarby Kenta Ohlsson.

I halvtid i matchen mot djurgården ledde Hammarby med 3-0, efter ett äkta hattrick av Billy Ohlsson. Djurgården kom dock tillbaka och tog till slut ledningen i den 75:e minuten med 4-3. Tommy Davidsson, Kjell Gustavsson (2) och Tommy Berggren gjorde difs mål. Men Bajen kvitterade i den 80:e minuten till 4-4, och självklart var det Billy Ohlsson som gjorde sitt fjärde för kvällen. Matchen gick sedan till förlängning, och i den 104:e minuten avgjorde Börje Forsberg för Hammarby – på den tiden var det Golden Goal som gällde.

Faktum är att vi har mött motståndare som Energie Cottbus, Armenia Bielefeld, Partizan Belgrad, SC Braga och SC Heerenveen fler gånger än dif i cupsammanhang (Intertotocupen, UEFA-cupen och kval till Champions League).

2009-04-20, Fotboll, Allsvenskan, Råsunda, Hammarby - Djurgården; Charlie Davies gör 2-1 för Hammarby. Jubel. ©Andreas L Eriksson
2009-04-20, Fotboll, Allsvenskan, Råsunda, Hammarby – Djurgården;
Charlie Davies gör 2-1 för Hammarby. Jubel.
©Andreas L Eriksson

Förutsättningarna är, i derbysammanhang, hyfsat gynnsamma. Efter en fantastisk upphämtning och urladdning mot Ljungskile i den andra gruppspelsomgången – underläge med 0-2 efter tre minuter, men seger till slut med 4-2 med en man mindre på plan – är det dags för den avgörande gruppspelsomgången. De hemlösa har skador på en mittback och deras kreativa mittfältare. Dessutom är karaokespecialisten Kevin Walker avstängd och Mathias Ranégie är inte spelklar. Bajen å sin sida får klara sig utan Melker Hallberg, som drog på sig ett rött kort mot Ljungskile.

2007-06-19, Fotboll, Allsvenskan, Råsunda, Hammarby - Djurgården (2-0); Hammarby gör 2-0 genom Sebastian Eguren. ©Andreas L Eriksson
2007-06-19, Fotboll, Allsvenskan, Råsunda, Hammarby – Djurgården (2-0);
Hammarby gör 2-0 genom Sebastian Eguren.
©Andreas L Eriksson

Hammarby leder gruppen på målskillnad före Syrianska som har lika många poäng, 4. Hyresgästerna har tre poäng och Ljungskile ligger sist med noll. Hammarby går vidare till kvartsfinal i Svenska Cupen vid seger mot dif, och vid oavgjort förutsatt att Syrianska inte vinner mot Ljungskile.

Till sist går det inte att inte nämna faktumet att dif inte har vunnit ett derby mot oss på 8 år, 6 månader och 24 dagar på söndag. Det är en tradition att upprätthålla!

Charlie

Gått på Söderstadion sedan 1990. Löjligt statistikintresserad. http://twitter.com/bajenstatistik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.